Barion Pixel
Termékek Menü

Sávonkénti sebességkorlátozás

Sávonkénti sebességkorlátozás A sebességkorlátozó jelzőtáblák az úttest teljes szélességére vonatkoznak. És bár lehetséges lenne a sávonkénti sebességkorlátozás, ezzel az útkezelők nem élnek.

A Sebességkorlátozás jelzőtábla hatályáról egyértelműen rendelkezik a KRESZ:

„A jelzőtábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződés kezdetéig tart, kivéve, ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg, vagy a megfelelő feloldótábla a tilalmat előbb feloldja.”

Amit még érdemes a szabályból beidézni, az a következő:

„A jelzőtábla jelzése a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik. Ahol a menetirány szerinti jobb oldalon útburkolati jellel jelölt két vagy több forgalmi sáv van, a forgalmi sáv felett elhelyezett jelzőtábla jelzése az alatta levő forgalmi sávban közlekedő járművekre vonatkozik.”

Mindebből az következik, hogy a sebességkorlátozó jelzőtáblák alapvetően az úttest teljes szélességére vonatkoznak. És bár a sávok felett elméletileg lehetséges lenne a sávonkénti sebességkorlátozás alkalmazása, ezzel az útkezelők nem élnek.
Ennek ellenére egyre több helyen látni olyan jelzéseket, amelyek mintha nem a teljes úttestre lennének érvényesek. Például a gyorsforgalmú utakról kivezető kanyarodó sávok esetében.

A cikk folytatása